Znamenitosti na Žirovskem

Cerkev sv. Treh kraljev
Zgrajena je bila konec 17. stoletja, kasneje dozidana, kamniti oltarji naj bi bili prineseni iz samostana v Bistri blizu Vrhnike. Včasih je privabljala romarje, danes pa je tu ena najlepših razglednih točk.
Cerkev sv. Janeza Krstnika na Goropekah
Cerkev sv. Janeza Krstnika na Goropekah stoji v eni najlepših vasi v okolici Žirov. Njeno likovno podobo je najbolj zaznamoval slikar Štefan Šubic.
Cerkev sv. Kancijana na Breznici
Cerkev sv. Kancijana na Breznici je preprosta gotska stavba in je najbolj prepoznavna stavba vasi Breznica pri Žireh. Eden od oltarjev je verjetno delo Štefana Šubica.
Geološki profil Lukač
V Jarčji dolini, ob cesti Žiri–Škofja Loka, ob pohodniški poti na Mrzli vrh, leži geološki profil Lukač. Apnenčeve plasti v profilu danes predstavljajo tipični geološki profil permskotriasne meje za območje celotnih Dinaridov. Zaradi velike znanstvene vrednosti je profil Lukač opredeljen kot naravna vrednota državnega pomena.
Matjaževe kamre
V Matjaževih kamrah, votlinah velike skale nad Soro ob današnji cesti Žiri–Logatec, je že v pradavnini živel 'Pražirovec'. Gre za naravno znamenitost, kjer so arheologi našli sledi neandertalcev, kamnito orodje, kosti jamskega medveda, volkov, bizonov, jelenov in ledenodobnih svizcev. Matjaževe kamre niso prosto dostopne, več o njih pa lahko izveste v Muzeju Žiri.
Nordijski center Poclain Žiri
Nordijski center Žiri v Novi vasi je tako v zimskem kot poletnem času namenjen vadbi na 8-, 15-, 26-, 35- in 60-metrskih skakalnicah. Center s sodobno tirno vzpenjačo in novimi plastificiranimi skakalnicami privablja domače in tuje tekmovalce. Pozimi so tukaj na voljo tudi urejene tekaške proge. Z vsemi aktivnostmi se ustvarjajo odlični pogoji za nadaljnji razvoj smučarskih skokov na Žirovskem. Nordijski center upravlja Smučarsko skakalni klub Norica Žiri (SSK Norica Žiri), katerega članice in člani dosegajo odmevne uvrstitve tako v državnem kot mednarodnem merilu.
Cerkev sv. Ane na Ledinici
Ob vstopu na žirovsko polje vas z desne strani pozdravlja cerkev sv. Ane na Ledinici. Na gričku, odetem v košate krošnje dreves, se dviga baročna cerkev z značilnim razgibanim zvonikom. Tukaj je prizorišče vsakoletnega koncerta ob kresnem večeru. Cerkev pa je zanimiva tudi za ljubitelje netopirjev in romantičnih porok. Pod njo se skriva pravljična Maršotna jama, za njo pa naselje Ledinica, ki naj bi ime dobilo po besedi 'ledeno'. Pot na Ledinico, ki poteka ob strugi reke Sore je priljubljeno sprehajališče domačinov in izhodišče za pohode proti Mrzlemu vrhu.
Rupnikova linija
V obdobju med prvo in drugo svetovno vojno je po obrobju Žirovske kotline potekala tako imenovana rapalska meja med tedanjima kraljevinama Jugoslavijo in Italijo. Takrat so bile Žiri obmejni kraj. Obe državi sta mejo utrjevali z utrdbami, ki so še danes posejane po okoliških hribih. Najmogočnejša je tako imenovana Rupnikova linija, sistem podzemnih utrdb in manjših bunkerjev na Žirovskem vrhu.
Cerkev sv. Martina
V smeri proti Starim Žirem ob reki Sori stoji farna cerkev sv. Martina. Zgrajena je bila leta 1912, njena posebnost so dva zvonika, glavni oltar, orgle in stekleni vitraži.
Kamnita miza
Kamnita naravna miza je skrita v gozdu malce iz vasi Ravne pri Žireh ob današnji cesti Žiri –Logatec. Gre za pravo posebnost, ki jo je ustvarila narava. Visoka je med tremi in štirimi metri, široka pa je približno pet metrov.
Matevžkova hiša
Nahaja se ob cesti na relaciji Žiri–Smrečje. Domačijo sestavljata kozolec toplar in stanovanjska hiša s tradicionalno alpsko tlorisno zasnovo. Ohranjena sta hišni inventar in črna kuhinja. Leta 1999 je bila Matevžkova hiša, tudi rojstna hiša slikarja Franja Kopača in njegovega sina arhitekta Vlasta Kopača, razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena.
Vrt in galerija Kržišnik
Na začetku Starih Žirov se ob reki Sori na široko razprostira vrt Tomaža Kržišnika, ki je po velikosti danes že park in je dom različnim drevesnim vrstam, od javorjev do brez, drenov, vrb in japonskega šipka. Tam dišijo potonike, več vrst vrtnic, perunik, rododendroni in azaleje. Ustvarjalka vrta je Juta Krulc, pionirka vrtne arhitekture na Slovenskem, ki jo vodi želja, da bi vrtovi nastajali v močni povezavi z njihovo okolico. Vrt Tomaža Kržišnika je odprt za vodene oglede, javne dogodke, dražbe, poroke in kulinarična doživetja.
Muzej Žiri
Ob križišču, ki združuje ceste treh slovenskih pokrajin – Gorenjske, Notranjske in Primorske, se nahaja Kulturno središče Stare Žiri z nekdanjo Staro šolo, ostanki Štalarjeve hiše in vaškim periščem na Studencu. V nekdanjem kmečkem dvorcu, t. i. Stari šoli, domujeta Muzej Žiri in Krajevna knjižnica Žiri. V muzeju so poleg čipke Mance Ahlin in projekcije Pozdravljeni, ljubitelji utrdb na ogled postavljene še tri stalne zbirke: ‘Žiri in Žirovci skozi čas’, čevljarska zbirka in likovna zbirka ‘Žirovski slikarji’.