KOLESARJENJE

Kolesarjenje

Žirovski kolesarski krog

Na označeno kolesarsko turo okrog Žirov se lahko podate kadarkoli in zbirate žige, ki vam prinesejo praktično nagrado.

 

Sodelujemo v projektu E-nostavno na kolo, ki z ureditvijo in opremljanjem že obstoječih kolesarskih poti vzpostavlja novo turistično ponudbo, promovira kolesarske destinacije ter kolesarstvo kot obliko trajnostne mobilnosti.

 

Tradicionalna športno-rekreativna prireditev ‘Žirovski kolesarski krog’  za ljubitelje gorskega kolesarjenja. Izbirate lahko med različnimi trasami, ki se med seboj razlikujejo po dolžini in zahtevnosti. Najmlajši kolesarji se lahko skupaj s starši odpravijo na kolesarsko pustolovščino. 

 

V zadnjih letih se prireditve udeležujejo tudi tekači, ki jim rekreacija po žirovskih obronkih predstavlja zanimivo popestritev. Tekači, ki se med tekom radi spopadejo s klanci lahko zbirajo med dvema tekaškima trasama. 

 

Prireditev poteka tradicionalno vsak 3. vikend v juniju. 

E-NOSTAVNO NA KOLO

Izposoja koles in e-koles

Rezervacija in najem koles:

Info točka TD Žiri, 064 243 143 ali

e-drive@eksist.si041 457 990

Cenik in najem na spletu

www.e-drive.eksist.si/kolesa

Pohodništvo

V ‘prelepo dolino na koncu sveta’ prihaja vedno več popotnikov in turistov, saj je hribovita zelena okolica Žirov kot nalašč za sprehode in pohodništvo.

Javorč in Goli vrh
Izhodiščna točka: Nordijski center Poclain Žiri
Kratek opis: Iz Nordijskega centra preko trim steze vzpon na Javorč, najvišji vrh Žirovskega vrha. Od tam po grebenu, kjer so čudoviti razgledi na Žirovsko kotlino in Poljansko dolino, vse do Golega vrha. Možen ogled ostankov Rupnikove linije in obisk podzemnega bunkerja. Javorč priljubljena izletniška točka z lovsko kočo.
Čas hoje: 5 – 6 ur
Težavnost: Srednja težavnostna stopnja
Vrh Sv. Treh Kraljev
Izhodiščna točka: INFO točka v centru Žirov
Kratek opis: Preko Goropek, Opal, se povzpnemo na Vrh Sv. Treh Kraljev. Čudovito razgledišče na Žirovsko in Ljubljansko kotlino, Polhograjsko in Škofjeloško hribovje.
Čas hoje: 3 – 4 ure
Težavnost: Srednja težavnostna stopnja, namenjena tudi družinam z otroki
Vrsnik, Ledine in Breznica
Izhodiščna točka: Stare Žiri; Stara šola
Kratek opis: Zanimivi kraji na zahodni strani kotline v smeri proti Idriji. Ob poti nas spremljajo ostanki nekdanje rapalske meje. Izlet lahko izkoristimo tudi za obisk turistične kmetije Pr’ Jureč.
Čas hoje: 4 ure
Težavnost: Srednja težavnostna stopnja
Mrzli Vrh - Koprivnik
Izhodiščna točka: Ledinica
Kratek opis: Razgledna točka na severozahodu kotline, kjer stoji planinska koča Mrzl’k. V bližini je včasih potekala rapalska meja., danes mimo tečejo Slovenska planinska pot, Via Alpina, Loška planinska pot ter kolesarske poti.
Čas hoje: 4 ure
Težavnost: Srednja težavnostna stopnja

Ribolov in lovstvo

Nakup kart za ribolov
Ribiška družina Žiri
Pot na Rovt 9, 4226 Žiri
Odprto 24 ur
GSM: 051 336 772

 

Nakup kart za lovstvo
Lovska družina Žiri
Na Studencu 1, 4226 Žiri
Odprto po dogovoru
GSM: 041 450 876

Jahanje in ostali športi

Vožnja s kanujem
Lokacija: ŠRK Pristan
Opis: V športno-rekreacijskem centru ob reki Sori si lahko izposodite kanu ali pa se s splavom prepeljete na drugo stran reke.

Kontakt za rezervacijo:

Tenis
Lokacija: Teniški klub Kamšk in ŠRK Pristan
Opis: Po vnaprejšnjem dogovoru lahko za igranje tenisa v toplih mesecih, obiščete dve teniški igrišči. Pozimi se teniško igrišče Pr’ Kamšk spremeni v pravo drsališče.

Kontakt za rezervacijo:

GSM: Kamšk: 041 250 912
GSM: Pristan: 041 600 357
Jahanje
Lokacija: ŠRC Pustotnik
Opis: V Žireh deluje konjeniški klub, ki vsako leto organizira konjeniške igre, žegnanje konj, jahalne tabore za otroke in izlete. Obiščite jih v ŠRC Pustotnik z naravnim kopališčem, brunarico in lično manežo.

Kontakt za rezervacijo: