DRUŠTVO TD ŽIRI

Turistično društvo Žiri deluje že oseminštirideset let. Vsa ta leta si prizadevamo za urejen in pozitiven izgled kraja. Vsako leto organiziramo akcijo ocenjevanja najlepše urejenih žirovskih domov in njihovih vrtov, Žirovski kolesarski krog, ki je ravnokar praznoval 20. obletnico, pustno povorko, cvetlični sejem, Pohod ob rapalski meji in Turistični dan Žirov z brezplačnimi vodenimi izleti za obiskovalce.

Žiri zastopamo na sejmu Alpe Adria–turizem in prosti čas. Z lokalnimi društvi sodelujemo pri organizaciji razstav in drugih dogodkov. Vsako leto pripravimo vsaj eno potopisno in eno strokovno predavanje na temo vrta in rastlin.

Turistično-informativni center

V središču Žirov deluje Turistično-informativni center (TIC), ki je odprt v času sobotnih tržnic ter v času večjih dogodkov in prireditev v Žireh, lahko tudi po dogovoru. Za najavljene skupine organiziramo turistične oglede in izlete po Žireh in okolici.

Upravni odbor in članstvo

Društvo s 161 posamezniki vodi 15 članov upravnega odbora.

Postani član

Pridruži se nam! Izpolni spodnji obrazec in nam ga pošlji na naslov Turistično društvo Žiri, Trg svobode 2, 4226 Žiri ali na email naslov info.tdziri@gmail.com

»Oj, mi smo pa tam na Žirovskem doma, v prelepi dolini na koncu sveta …«

S temi besedami se začenja Žirovska himna. Vendar Žiri niso več na koncu sveta – so sredi njega. Stojijo na stičišču treh slovenskih pokrajin – Gorenjske, Notranjske in Primorske, ob naravni razvodnici med Jadranskim in Črnim morjem, med Posavjem in Posočjem ter Soro in Idrijco. Geografska lega kraja je bila razlog, da so se v preteklosti prav tu stikale različne upravne delitve.

V obdobju med prvo in drugo svetovno vojno je po obrobju Žirovske kotline potekala tako imenovana rapalska meja med tedanjima kraljevinama Jugoslavijo in Italijo. Takrat so bile Žiri obmejni kraj. Obe državi sta mejo utrjevali z utrdbami, ki so še danes posejane po okoliških hribih. Najmogočnejša je tako imenovana Rupnikova linija, sistem podzemnih utrdb in manjših bunkerjev na Žirovskem vrhu.

 

Pred naselitvijo je bilo tu jezero, okrog njega pa en sam gozd. Gozdovi še danes pokrivajo dobri dve tretjini površine žirovske občine. Najbolj razširjeno drevo je bilo prvotno bukev. To je žirovsko rodovno drevo in ni naključje, da je kraj dobil ime po njegovem plodu.

Žirovske dejavnosti

Najpomembnejši tradicionalni žirovski dejavnosti sta čevljarstvo in klekljarstvo. Iz tradicije čevljarstva je zrasla tovarna obutve Alpina, ki se je v svetu uveljavila predvsem s športno obutvijo. Znanje klekljanja že več kot 110 let ohranjata Čipkarska šola Žiri in Klekljarsko društvo Cvetke.

Sodelovanje z lokalnimi društvi

Z lokalnimi društvi že tradicionalno sodelujemo pri organizaciji razstav in drugih dogodkov. V času večjih dogodkov v kraju smo vedno na voljo v naši turistično informativni točki. Ves čas si prizadevamo za še večje medsebojno sodelovanje in povezovanje.

AKTIVNA DRUŠTVA V OBČINI ŽIRI: Delavsko prosvetno društvo Svoboda Žiri, Društvo glasbenikov Žiri, Društvo pihalni orkester Alpina ŽiriGlasbeno društvo Frekvenca, Klekljarsko društvo Cvetke, Konjeniški klub Žiri, Kulturno društvo Anton JobstMoto klub SairachRibiška družina Žiri, Romarsko društvo Šmar Žiri, Kmečke Žene Žiri, Planinsko društvo ŽiriMuzejsko društvo Žiri, Taborniki Rod zelenega Žirka, Turistično društvo Žirovski vrh, Skavti, DPD Svoboda Žiri, Društvo šoferjev AMZS Žiri, SSK Norica Žiri, Zasebni zavod Vrt in galerija Kržišnik ter druga športna in ostala društva.

POSEBNA ZAHVALA: Zahvaljujemo se žirovskim fotografom, ki so v objektiv ujeli najlepše kotičke v kraju in prispevali svoje fotografije v arhiv TD Žiri, Občine Žiri in za objavo na tem spletnem mestu.

Fotografi: Polona Mlakar, Tanja Mlinar, Jošt Gantar, Foto Viktor, Jera Šink, Neva Šink, Katja Jemec, Majda Treven, Jožica Kacin, Darjan Kacin.

Kontakt

Turistično društvo Žiri